Mindenki beszél róla, és ez mindannyiunk alapköve. De mi is az a protein, milyen fajták léteznek, és melyik a legjobb számodra?
A fehérjék vagy proteinek nélkülözhetetlenek és pótolhatatlanok az életünkhöz. Maga a név protein a görög „protoss” szóból származik, amely minden élő szervezet első alapvető alkotóelemére utal. A fehérjék minden élő rendszer minden sejtjében jelen vannak, és az élet nélkülük teljesen lehetetlen. (Martinča, 2015, 37. o.) Szerveink, izmaink és szöveteink főként fehérjékből állnak, és ezeket szintén táplálni kell. A fehérjéket a makromolekuláris anyagok közé sorolják, amelyek alapvetően aminosavakból állnak. Az egyes fehérjékben található Aminosavak száma változó, és több száz és több ezer között is mozoghatnak.
A szervezetünk függ a táplálékkal bevitt fehérjétől, mert nem képes azt saját maga előállítanit. Ezért a sportolóknak, de a kevésbé aktív egyéneknek is gondoskodniuk kell az elegendő fehérjebevitelről, különösen a fehérjében gazdag élelmiszerekből. A fehérjéket minőségi étrendkiegészítőkkel is pótolhatjuk, különösen olyan proteinekkel amelyek nagyon népszerűek például tejsavó formában, CFM formában vagy növényi fehérjékből, amelyek vegánok és vegetáriánusok számára is alkalmasak.
A fehérjék az egyik alapvető tápanyagok, és nagyon fontos szerepet játszanak az emberi szervezetben. Az emberi szervezetben számos alapvető funkciót látnak el:
Mint fentebb említettük, a fehérjék pótolhatatlan funkciót töltenek be az emberi szervezetben. Elengedhetetlen az elegendő mennyiség bevitele minőségi és változatos étrend segítségével. Ha nem tudsz minden nap minőségi ételeket készíteni, és fenn kell tartanod vagy növelned kell a fehérjebevitelt, akkor jó ötlet étrend-kiegészítőket beiktatni, mint például a tejsavófehérje vagy a CFM fehérje. A fehérjeital formában készült étrend-kiegészítő nagyon hasznos lehet a szükséges fehérjemennyiség gyors pótlásához, de az emésztést is megkönnyítheti.
Az alábbi táblázatban többféle, állati és növényi eredetű, fehérjében gazdag élelmiszer található.
Élelmiszer | Előnyök | Fehérjetartalom 100 g-ban |
Hús
| Teljes értékű fehérjének számít - az aminosavak ideális arányban vannak benne jelen. Ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz. A marhahús például magas B12-vitamin- és vastartalmú. | 20 – 30 |
Tojás | Tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, valamint a nagyon fontos A-, D-, E- és K-vitaminokat. A tojás számos ásványi anyagban is gazdag, például magnéziumban, kalciumban, káliumban és vasban. | 10 – 12 |
Cottage sajt | Ez egy nagyon enyhén túrós, friss sajt, amely minimális zsírt tartalmaz, és nagyon gazdag kalciumban, foszforban, szelénben és egyes B-vitaminokban | 10 – 12 |
Fehér joghurt | Minimális zsírt és cukrot tartalmaz. A szervezetünk számára hasznos baktériumokat is tartalmaz. | 8 – 10 |
Tonhal | Nagyon gazdag Omega-3 zsírsavakban, amelyek elősegítik az agyra és a szív normális működését. | 25 |
Lazac | A tonhalhoz hasonlóan omega-3 zsírsavakban gazdag. | 20 |
Erős antioxidáns hatású, és kiváló rostforrás. | 20 | |
Lencse | Főként nagy mennyiségű rostot, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. | 10 |
Quinoa | Szuperélelmiszerként tartják számon, amely nagyon gazdag kalciumban, magnéziumban, vasban és cinkben. A-vitamint és számos B-vitamint is tartalmaz. | 14 |
Nagyon gazdag E-vitaminban, magnéziumban és antioxidánsokban. | 20 |
Az élelmiszerekben kétféle fehérje található, mégpedig állati és növényi eredetű. Általánosan ismert, hogy a legjobb minőségű fehérjéket elsősorban állati eredetű élelmiszerekből nyerjük, mint például a hús, a tojás vagy kiváló minőségű tejtermékekből. Különösen a fitnesz- és erősportokban nagyon népszerű a húsfogyasztás, mivel az izomtömeghez hasonlóan gazdag aminosavspektrumot tartalmaz.
Ha azt szeretnénk, hogy szervezetünk minden funkcióját jól és megfelelően végezze, rendszeres fehérjebevitelre van szükségünk. Egyes tanulmányok szerint a napi fehérjebevitel alsó határa a 0,5 g testsúly-kilogrammonként. Ez a mennyiség azonban alig fedezi a szervezetben zajló anyagcsere-folyamatokat, és hosszú távon kockázatos lehet. A bevitel mennyisége függ az életkortól, a fizikai aktivitástól, az egészségi állapottól, a szoptatástól, de attól is, hogy szeretnénk-e növelni az izomtömeget. A fent leírtak szerint állati és növényi fehérjeforrásokból egyaránt meríthetünk. A következő bekezdésekben összefoglaljuk a fehérjebevitellel kapcsolatos alapvető információkat:
Ajánlott fehérjeszükséglet egészséges egyének számára:
Ki | g/testsúly-kilogramm naponta |
Csecsemők 6 hónapos korig | 1,7 |
Kisgyermekek és idősebb gyermekek | 1 – 1,2 |
Serdülőkorban lévők | 1 – 1,5 |
Szabadidős sportolók | 1 – 1,2 |
Erőnléti sportolók | 1,4 – 1,7 |
Serdülőkorban lévő sportolók | 1,5 |
A fehérje minden sportoló étrendjének elengedhetetlen alapanyaga, mivel kulcsfontosságú szerepet játszik a regenerációban, az erőnlét növekedésében, az izomrostok térfogatának növelésében, de a fogyásban is. Nagy hőhatásuk miatt a fehérjéknek pótolhatatlan funkciójuk van a zsírégetésben, az izomformálásban, de az új izomtömeg felépítésében is.
Ha izomtömeget akarunk szerezni, a fehérje az alapvető makrotápanyag, amelyre a legnagyobb figyelmet kell fordítanunk. A legtöbb elérhető forrás szerint az izomnövekedéshez szükséges optimális napi fehérjebevitel 1,4 – 2 g fehérje testsúly-kilogrammonként. Nem szabad elfelejteni, hogy minden sportoló esetében a mennyiség nagyon egyéni, és sok más szemponttól is függ, például az edzés intenzitásától vagy az emésztési képességtől.